MarkoMjlnirParkkola

Venäjän vastaiset pakotteet

En enää ymmärrä tätä kuviota. Selittäkääs joku minulle.

Venäjä hyökkää Itä-Ukrainaan ja miehittää sen. Yhdysvallat ja EU asettavat pakotteita Venäjää vastaan, koska eivät hyväksy toisen valtion alueelle tunkeutumista.

Yhdysvallat asettaa lisäpakotteita Venäjää vastaan, koska Venäjä istuu vieläkin Ukrainan alueella. Nyt EU kuitenkin kostaa lisäpakotteet Yhdysvalloille.

Onko EU hyväksynyt Venäjän miehityksen Ukrainassa? Vai onko Trump-fobia noussut niin kovaksi EU:ssa, että enää ei välitetä miehityksestä, vaan halutaan iskeä Trumpia vastaan? Joku muu, mikä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Marko Parkkola

Ja kuinka nyt käy vasemmistoliberaalikommunistien Trump-on-Putinin-sätkynukke-narratiivin?

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Maailmanpolitiikka on helppoa kun on kaksi vaakakuppia.

Nyt niitä on yksi jos toinenkin. Kaikissa on eri puolilla eri määrä punnuksia, mutta gramma yhdessä vaa'assa vastaa kilotonnia toisessa.

Vaakakuppeja ovat vaikkapa:
- yritysten intressit
- Trumpia on pakko vihata
- Venäjä poliittisena voimana
- Venäjä kauppakumppanina
- Venäjä osana Syyrian sodan ongelmaa - vai ratkaisu
- EU:n yleinen tuuliviirismi (uusiosana!)
- Show must go on, eli miten esitetään kansalaisille aktiivista poliittista voimaa

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Koska Euroopan johtajat eivät ymmärrä itse kaasuputkihankkeiden ym. johtavan Euroopan riippuvuuteen Venäjästä, on ihan oikein, että Yhdysvaltain kongressi asettaa pakotteita tuollaisia hankkeita kohtaan ja pitkällä tähtäyksellä toimii Euroopankin hyväksi. Mielestäni ne suomalaisetkin yritykset saavat joutua pakotteiden kohteeksi, jotka aikovat tehdä yhteistyötä Venäjän valtaapitävien kontrolloimien energiafirmojen kanssa. Pakotteet ovat kuitenkin Yhdysvaltain kongressin, eivät presidentti Trumpin asettamia. Hän hyväksyi ne pitkin hampain, kun ei muuta voinut.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Eipä tuolla taida paljon eroa olla onko riippuvainen Venäjästä vai USA:sta. Molemmat nyhtää omaan pussiinsa. Paljon parempi tilanne on, jos kykenee kilpailuttamaan molempia. Ongelmana tietenkin USA:n suhteen on se, että esim. Saksassa on 8000 amerikkalaista sotilasta valmiina.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Näin se on, riippuvaisia olemme kuitenkin. Nykymaailmassa keskinäinen riippuvuus ylittää kaiken muun. Siksi käytännössä kaikki rikoksetkin jäävät vaille tuomiota, sillä tiedämme ettemme voisi luopua keskinäisistä riippuvuussuhteista. Se on kun sahaisi oman käden poikki.

Venäjäkin tietää tämän.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Molemmat vievät rahat, se on selvä. Mutta vain toinen vie hengen tai kuskaa Siperiaan.

Kilpailuttaminen on hyvä asia. Kumpi antaa takuun sille että kilpailu on vain rehtiä rahan nyhtäämista?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen Vastaus kommenttiin #6

Et taida olla, Leo, kartalla. USA vaikeuttaa Venäjän kaasu ym. energiatoimituksia Eurooppaan, jolloin niitä on pakko ostaa USA:sta. Hinnasta ei silloin puhuta. Jos tätä vastaan aletaan pullikoida, niin arvaapa minne käsky lähtee.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #8

Kuka pullikoi? Minne käsky lähtee? Kuka käskee ja ketä?

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #8

Onhan maakaasua muillakin. Esim. Norjalla.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #8

Erkki, et sinäkään tunnu olevan täysin kartalla. ” USA vaikeuttaa Venäjän kaasu ym. energiatoimituksia Eurooppaan” Tämä ei pidä paikkaansa. Kyllä Eurooppaan tulee Venäjältä kaasuputkia aivan riittävästi. NorthStream2:ssa on kysymys siitä, että osa putkista tulee Ukrainan kautta ja se pitää korvata. Kysymys on siis poliittisesta painostuksesta tai sodankäynnistä, jolla heikennetään samalla Ukrainan energian saantia.

USA:n oma kaasun- ja öljyntuotanto vaikuttaa hintatasoon alentavasti. Jos Opec nostaa raakaöljyn hintaa, Yhdysvaltain oma liuskeöljyn tuotanto tulee kannattavaksi. Kaasua pitäisi laivata nesteytettynä Eurooppaan jolloin rahtikustannus on merkittävä. Lisäksi pitää muistaa, ettei Venäjä ole monopoliasemassa kaasun tuotannossa. Pohjanmereltä toimitetaan Saksaan merkittävä osa kaasua.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

#4: "Ongelmana tietenkin USA:n suhteen on se, että esim. Saksassa on 8000 amerikkalaista sotilasta valmiina." Mikä on ongelmana USA:n suhteen? Mihin Saksassa olevat 8000 amerikkalaista on valmiina?

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Niin, kyllä tämä pakotepolitiikka ihmetyttää. Onko Saksa todella kärsinyt Venäjän asettamista vastapakotteista ollenkaan. Strategista kaasua Saksa ostaa putkien täydellä ja toista putkea ollaan tekemässä. Energian osalta Saksa tulee oleman täysin riippuvainen Venäjän kaasusta.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Näin se menee. EU näyttää hyväksyneen Krimin liittämisen venäjään, Krimi on ja pysyy osana Venäjää. Nyt ilmeisesti käydään neuvotteluja Itä-Ukrainasta, Venäjän ja EU:n kesken, ( olisiko jotain tekemistä presidentti Sauli Niinistöllä näissä neuvotteluissa ) jotta voitaisiin luopua Venäjän vastaisista pakotteista.

USA:n lisä pakotteet, sotkivat koko pelilaudan. EU:n olisi aika ottaa vastuu omista tekesemistään ja neuvotella Euroopan asioista omista lähtökohdistaan ei USA:n lähtökohista.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Yleisesti ajatellaan että Putin on samanlainen kuin Hitler. Jos antaa pahalle pikkusormen kuten Hitlerille annettiin periksi, niin roistovaltio jatkaa kyltymättä valloituksia. Venäjä valmistaa kansaa sotaan, enemmistö on jo valmis.

Länsivalloilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin yrittää estää maailmansota. Se ei onnistu muuten kuin lisäämällä asevarustelua ja osoittamalla yhtenäisyyttä ja painostamalla Venäjää taloudellisesti. Mitkään taloudelliset uhraukset eivät ole liian suuria jos voidaan estää laajamittainen sota.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Leo Mirala. Mielestäni koko maailma valmistautuu seeuraavaan sotaan. Länsivalloilla ei ole paljoon sanomista seuraavaa sotaan. Se alkaa kaukoidästä, toivotaan ettei tule meille.

Marko Parkkola

Si vis pacem, para bellum.
Rauha kasvaa kiväärin piipusta.

Totta kai jokainen valtio valmistautuu sotaan. Muu olisi edesvastuutonta ottaen huomioon, että valtatyhjiöt tuppaavat täyttymään aina.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ei sota voi alkaa jos kaikki vahvistavat puolustustaan vain omalla alueellaan. Ei mikään valtio hyökkää, mutta sillehän ei voi mitään, jos maan omat sotilaat lähtevät naapuriin "lomalle" puolustamaan maanmiestensä oikeuksia. Informaatiosota on jo täydessä käynnissä.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #23

USA suunnittelee Ukrainan aseistamista vaikka Ukrainassa ei ole luonnonvaroja.
Luonnonvarat täytyy löytyä jostain muualta eihän aseita anneta ilmaiseksi.
Luonnonvaroista, Ranska vastusti hyökkäystä Libyaan mutta luopui kun Total sai osansa, oikea Pyrrhoksen voitto.

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #24

Missähän kokouksessa Ranskan Sarkozy hännysteliöineen vastusti hyökkäystä ?

Berlusconin muistelmista löytyy tieto, että EU:n kokoonkutsuman hätäkokouksen osallistujat (joiden oli tarkoitus keskustella EU-linjauksista Libyan kriisiin) saivat Ranskan päämieheltä kokouksen alkuun tiedoksiannon, että koneet ovat jo ilmassa!

Berlusconi oli vihainen ja kertoi sen myös ja siitä alkoi Ranskan johtajan ja Srrcon vihanpito.

Kippis! Yksi vaikutusvallalle, toinen demokratialle ja kolmas äärettömälle typeryydelle!

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #24

Tarkoitatko, että USA:n aseapu Ukrainalle olisi pyyteetöntä ja perustuisi pelkästään Ukrainan (sisällis)sodan lopettamiseen.

Venäjä on toimittanut pelkästään humanitääristä (ase)apua Ukrainalle ja avun lisäksi "määrännyt vapaaehtoisia", lomalla olevia sotilaita avuksi. Kremlin mukaan Venäjän liittovaltiolla ei ole mitään tekemistä Ukrainan sisällissodan kanssa. Kaikki apu (mm. BUK-ohjukset) ovat humanitääristä ja vapaaehtoisten organisoimaa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

EU on tullut järkiinsä ja todennut, että Krim Venäjän komennossa on kuitenkin vain... Krim Venäjän komennossa.

Merkillepantavaa tässä tilanteessa on, että vaikka USA:n ja Venäjän presidenteillä menee keskenään näennäisen hyvin, ovat heidän edustamansa valtiot aivan eri rintamissa. Meille Kekkos-kauden suomalaisille jankutettiin 1970-luvulla valtionpäämiesten henkilökohtaisten suhteiden suurta merkitystä, mutta sellainen aika taitaa olla ohi?

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Meidän on turha ylläpitää fantasiaa siitä että olisimme "tärkeämpi" jollekin suurvallalle. Venäjä ja USA ovat molemmat suorittaneet karmeimpia tekoja mitä löytyy, jos se vaan heidän politiikkaan sopii. Ei ole rikosta mitä he eivät tekisi oman etunsa ajamiseksi. Sinisilmäisyys ei auta.

Näistä maista vain yksi on meidän naapurimme. Vaikkakaan heidän törkeyksiään ei missään nimessä pidä unohtaa tai antaa anteeksi, niiden tekojen olemassaolo on pakko hyväksyä. Yksikään paheksunnan sana ei lyhennä maarajaamme heidän kanssa millimetrilläkään.

Meidän kaksi toivoa ovat:
1. Puolustus joka on sen verran uskottava että tekee maamme valtaamisesta hyötyyn nähden liian kallista.
2. Kyvykkyys sen tason puolueettomuuteen, että kaikki suuret pelaajat kokevat saavansa meistä kauppakumppanina tarpeeksi paljon irti. Eli siis meidän on oltava rauhankumppanina tarpeeksi hyödyllisiä vrt. pelkät raa'at, vallattavat resurssit.

Voin tuomita Putinia tai Stalinia, Trumpia, Clintonia tai Bushia vaikka ympäri vuorokauden. Samoin voi tehdä vaikka pääministeri. Se vaikuttaa heihin vähemmän kuin kevättuulen puhallus.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

En minäkään jaksa ymmärtää tätä kaksinaismoraalia. USA hyökkäsi Irakiin, hirtti valtionpäämiehen, käytännössä on pommittanut koko lähi-idän kivikaudelle ja heitä pidämme ylimpänä ystävänä ja liittolaisena. Olemme maksaneet miljardeja pelkästään tuon sodan aiheuttaman maahanmuuton kustannuksina. Nyt minut takuuvarmasti leimataan putinistiksi mutta ei haittaa mitään.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Mielestäni sama tapahtui Libyassa. Gaddafi sai kuulan kalloonsa. Gaddafi murhan jälkeen, eurooppalaiset veronmaksajat ovat maksaneet miljardeja Gaddafin murhasta.

Kysymys kuuluu. Kuka tai ketkä ovat hyötyneet Saddam Husseinin ja Muammar Gaddafin teloituksista. Ei ainakaan eurooppalaiset.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Ranska vastusti aluksi mutta Total sai sopimuksia.

Marko Parkkola

Minä en sano putinistiksi, mutta noista Lähi-idän kuvioista en uskaltaisi sanoa mitään. Siellä on häärännyt jenkit, britit, ranskikset, ryssät, sakut ja ties ketkä jo niin kauan, ettei asioista ota enää Saddamikaan selvää. Irakin sota oli tosiaan länsiliittouman harrastamaa aktiviteettia, mutta esim. Syyriassa on myös Venäjä mukana.

Maahanmuutosta saamme kiittää EU:ta ja EU-fiilikoitamme. Ei Mesopotamiasta olisi tullut yhtään sumerialaista, jos emme olisi EU:ssa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Muutama fakta EU maiden energian tuonnista Venäjältä.

Öljyn tuonti Venäjältä EU maihin oli korkeimmillaan vuonna 2011. Tuonti Venjältä oli silloin 32,8 % kaikesta EU maiden käyttämästä öljystä. Krimin rytinän jälkeen tuonti Venäjältä laski 27,7 prosenttiin.

Venäjän kaasuntuonti EU maihin oli huipussaan vuonna 2013. määrältään 32 % kaikesta eu maiden käyttämästä kaasusta.

EU on siis riippuvainen tuontienergiasta (öljy, kaasu), koska EU maiden "omavaraisuus" n. 50 % koko kulutuksesta.

Se, että yleisesti annetaan ymmärtää, että EU on täysin riippuvainen Venäjän energiasta on propagandaa.

Se, että Venäjä koetaan tärkeäksi energian tuottajaksi on puhdas taloudellinen kysymys eurooppalaisille energia yhtiöille. Siihen eivät pakotteet oikein sovi. Voimakas lobbaus on EU parlamentin käytävillä.

Eurooppalaiset energiayhtiöt Shell, Uniper, Wintershall, Engie ja OMV lobbaavat kyllä täysillä venäläisen kaasun puolesta, koska sillä yhtiöt tekevät euroopassa miljardivoitot. Ostavat halvalla ja myyvät kalliilla teollisuudelle ja kuluttajille. Innostuksen ymmärtää kun edelläolevat yhtiöt ovat valmiit rahoittamaan esim. NordStream 2 rakentamisen. Venäjällä ei ole siihen yksin varaa.

Maailma on täynnä öljyä ja kaasua ja halukkaita toimittajia löytyy riittämiin jopa ilman USA:n apua.

Toimituksen poiminnat