MarkoMjlnirParkkola

Kela syrjii jo lääkäreitä

Sain juuri tänään eräältä tuttavaltani soiton. Hänen sairaseläkkeensä oli tarkistuksessa hylättä. Hän ehti jo saada hyväksytyn päätöksen aiemmin, mutta nyt Kela heitti tuon roskiin. Tunnen tuttavani hyvin, eikä minulla ole pienintäkään epäilystä siitä, että hän pystyisi minkäänlaiseen järkevään työhön enää koskaan. Hänellä on traumaattinen ja etenevä aksonaalinen aivovamma DAI.

Kela syrjii jo lääkäreitä

Sain myös toista kautta tietooni erään erittäin mielenkiintoisen tapauksen asiaan liittyen. Ennen kuin menen tuohon mielenkiintoiseen asiaan, pohjustan hieman tätä aivovamma-asiaa.

Aivovammoja on monenlaisia. Ruhjevammat ovat ehkä helpompia todistaa. Ne näkyvät CT-ja MRI-kuvissa selvästi. Hankalempia asioita ovat diffuusit aksonaaliset ja etenevät aivovammat. Nämä ovat niin mikroskooppisia kuvia, että ne eivät näy MRI-kuvissa, ei ainakaan näissä 1,5 teslan kuvissa mitä Suomessa otetaan, eivätkä ne näy CT-kuvissa. Niitä voidaankin kuvantaa vain epäsuorasti traktografialla.

Traktografia

Traktografia on eräs MRI-kuvien sovellus. Siinä mitataan nesteen virtausta eri hermoradoilla aivoissa keskihajonnan avulla. Mikäli virtaus on heikentynyt keskimääräisestä, kyseessä on jonkinlainen vaurio. Valitettavasti en ymmärrä tilastomatematiikka kovin hyvin, joten en osaa selittää tätä sen paremmin.

Traktografia on tunnustettu kuvausmuoto maailmalla, mutta Suomessa sitä ei haluta tunnustaa vakutuuslääketieteessä, eikä varsinkaan vakuutusoikeudessa.

Etenevä aivovamma on sanan mukaisesti etenevä. Mekanismia ei vielä tunneta selkeästi, mutta esim. Helena Huhmar ja Olli Tenovuo ovat suomalaisia neurologeja, jotka tutkivat asiaa. Asiaan liittynevät tappajasolut, jotka jostain syystä eivät tyydy vain vahingoittuneeseen neurokudokseen, vaan tappavat myös tervettä kudosta.

Olli Tenovuo

Yllä mainitsinkin Olli Tenovuon. Hän on TYKS:n ylilääkäri ja yksi Suomen kolmesta johtavasta aivovammoihin keskittyneestä neurologista. Hän on tehnyt useita lausuntoja aivovammapotilaista Kelalle ja vakuutusyhtiöille, sekä on ollut potilaan puolella useissa vakuutusoikeudenkäynneissä ja potilas onvoittanut niistä käsittääkseni kaikki. Tämän vuoksi häntä syrjitään.

Se, minkä sain kuulla tänään, liittyykin Tenovuohon. Eräs aivovammapotilas, joka on yrittänyt jo vuosia eläkkeelle, sai kuulla Kelan vakuutuslääkäriltä, että Kela ei hyväksy enää yhtään Tenovuon lausuntoa.

Ajatelkaa. Kansaneläkelaitoksen vakuutuslääkäri sanoo, ettei hyväksy enää kolleegansa lausuntoa, kun kyse on ihmisen terveydestä ja eläke-eduista.

Kela on toki kiistänyt tämän, mutta käsitykseni mukaan asia on jo median tiedossa. Nähtäväksi jää nostaako esim. Yle tästä jutun.

Potilaiden tukala tilanne

Aivovammapotilaiden tila on tällä hetkellä huono. Vakuutuslääkärit ja muutoksenhakulautakunnat eivät suostu tunnustamaan DAI-tyyppistä aivovammaa, eivätkä varsinkaan etenevää aivovammaa. Traktografiassa vedotaan jatkuvasti siihen, että kuvausmuoto olisi mukamas jotenkin liian uusi ja epätarkka. Vakuutuslääkäreiden lausunnoissa vedotaan myös siihen, ettei voida todentaa yhtä suurenergistä tapahtumaa, jossa olisi voinut syntyä suuria vaurioita aivokudokseen.

Kaikki nämä selittelyt ovat valheellisia tai tietämättömyyksissään tehtyjä. En osaa sanoa kumpi olisi pahempi vaihtoehto. DAI-vaurioissa ei tarvita suurenergisiä iskuja, eivätkä ne näy normaalissa magneetissa. Tämän tietävät neurologit varsin hyvin. Kelan vakuutuslääkäri ei välttämättä olekaan neurologi, vaan vaikkapa kliinisen farmakologian erikoislääkäri, joka ei tiedä neurologisista tapahtumista tuon taivaallista.

Potilaat ovatkin tällä hetkellä käytännössä heitteillä. Eräskin on hakenut kymmenen vuotta eläkettä, eikä hänen kohdallaan ole todellakaan kyse todistelujen (kliiniset löydökset, kuvantamiset) puutteesta.

Olen kirjoittanut asiasta aiemmin mm. silloiselle terveys- ja sosiaaliministeri Hanna Mäntylälle. Tiedän että kirjoitukseni on mennyt hänen nähtäväkseen, mutta en ole saanut asiaan mitään vastausta. Kirjoitin asiasta täällä usarissa aikoinaan oikeusministeri Jari Lindströmille. Hän lupasi pistää vakuutuslääkärit kuriin, mutta miten kävikään: oikeudenkäyntimaksut nousivat. Nythän hän ei ole enää oikeusministeri, joten pääsi sopivasti livahtamaan vastuusta.

En tiedä mitä asiassa pitäisi enää tehdä. Eikä tämä edes ole ainoa vakuutuslääketieteellinen asia, joka tässä maassa on pielessä. Yritäpä saada Kelan etuuksia fibromyalgiadiagnoosilla tai kroonisen väsymysoireyhtymän vuoksi. Kroonista borreleoosiakaan ei tunnusteta. MS-potilaat eivät tahdo saada vammaistukea, vaikka lain mukaan he ovat siihen oikeutetettuja.

Mutta nyt aletaan mennä jo vakuutusasioiden ulkopuolelle, joten lopetan kirjoitukseni tylysti tähän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kela hylkää käytännöllisesti katsoen kaikki potilasta tutkineiden lääkärien eläkelausunnot, jos potilaan ikä ei ole tarpeeksi lähellä normaalia eläkeikää. Myös sairaspäivärahapäätöksien kohdalla kelan papereita lukevat "lääkärit" tuntuvat olevan viisaampia kuin potilasta pitkään ja tarkkaan tutkineet ekspertit.

Tämä on niin yleisesti tiedossa oleva asia, että asianomaisen ministeriön tulisi ottaa tilanne tutknnan alaiseksi.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Ei päde mielenterveysongelmiin, siis käytännössä masennukseen. Sillä pääsee eläkkeelle yhtä usein kaikista muista sairauksista yhteensä. Ja vaikka nuorenakin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tiedän tapauksia, joiden kohdalla tuokaan ei pidä paikkaansa. Eritoten, jos lääkärinlausunnossa mainitaan alkoholin käytöstä.

Marko Parkkola

Mt-ongelmista masennuksella voikin päästä. Muut mt-sairaudet ovat Kelan mukaan hoidettavissa. Esimerkiksi bipo on hoidettavissa, vaikka siihen sisältyykin masennuskausia.

Käyttäjän TimoJokela1 kuva
Timo Jokela

kannattaa huomioida kuinka Mt-doagnosia käytetään.
Lääketieteessä on edelleenkin ongelmana aivovammojen `psykiatrisointi`. Psykiatri kirjoittaa esim. F- 45. Somatofoforminen, ent hysteria, ja sopeutumishäiriö. ``Potilas hakeutuu jatkuvasti vastaanotolle jostain elimellisestä häiriöstä``, joka on tämän diagnosin mukaan korvien välissä.
Sitten on tämä Nallen diggailema lakisääteinen tapaturmavakuutus, jonka tuotto on ankkuroitunut noin 260 miljoonan euroon vuositasolla. Näitä potilaita ``työnnetään`` työkyvyttömyyseläkkeelle psykiatrisella diagnosilla ja sitten maksaja onkin iso työeläkeyhtiö eikä If tai Pohjola tyttärineen jotka hallitsevat näitä lakisääteisiä vakuutusmarkkinoita, vaikka suomen perustuslaki sanoo toista liittyen pykälään joka ilmoittaa että huomattavaa julkista valtaa voi ja saa suomessa käyttää vain kunta tai valtio.
Näin pidetään vuositasolla täyden (85%) tapaturmaeläkkeen saajat noin parissatuhannessa ja allekin ja taataan tämä tuloautomaatti jota tämä erityistuomioistuimeksi itseään kutsuva farssikomissio pitää oikein hyvänä päätyen vakuutusoikeuteen, joka hylkää aivo ja niskavammat jopa murhaavalla 95 %.teholla kuten muutkin ns. vaikeasti korvattavat eli kalliit pitkäkestoiset korvauscaset.

Toimituksen poiminnat